Echipament de scufundari Intretinerea echipamentului SCUBA Inchiriere echipament de scufundariLumini subacvatice Tipuri de luminiUniversale Tipuri de masca
Plecam in vacanta de scufundari si avem nevoie de echipament SCUBA?
Putem cumpara de aici: www.scubastore.ro
Daca nu cumparam si inca nu avem echipamentul de scufundari personal, cu siguranta suntem nevoiti sa-l inchiriem, fie din Romania, fie la destinatie. In general prin echipament de scufundari se intelege ansamblul de echipamente format din: costum de neopren, masca, snorkel, labe, BCD, regulator, centura de lestare si computer de scufundare. Echipamentul se poate inchiria complet sau pe componente, pretul fiind diferit si in functie de numarul de zile de inchiriere sau componenta dorita. Putem inchiria suplimentar aproape orice alta componenta, plecand de la baliza si reel, busola sau lanterna si pana la scutere subacvatice sau aparatura foto video. Fara indoiala, pretul inchirierii unor echipamente scumpe este pe masura!
Buteliile si lestul sunt incluse in pachetul scuba, nu se inchiriaza din Romania, nu se transporta cu avionul!
Mai jos gasiti cateva dintre avantajele si dezavantajele inchirierii unui echipament din tara sau din locatia de scufundari.
De la bun inceput trebuie sa intelegm ca la scufundari, omul patrunde intr-un mediu ostil vietii, echipamentul SCUBA fiind extrem de important in ceea ce priveste siguranta si confortul scafandrului. Dupa cum stim, costumul de neopren ne asigura pe langa protectie termica si protectie mecanica. Protectia termica este eficienta atunci cand costumul se muleaza pe corpul scafandrului, permitand doar unui strat foarte subtire de apa sa intre intre costum si piele. Un costum prea larg sau prea strans ne poate provoca un real disconfort, pe toata durata scufundarii. Labele de scafandru, fie ca sunt cu calcai sau cu bareta, trebuiesc alese in primul rand dupa dimensiune. Daca primim o pereche de labe prea largi riscam sa le pierdem in timp ce unele prea mici ne vor provoca vatamari ale picioarelor.
Vesta compensatoare sau BCD-ul trebuie sa fie intr-o stare tehnica foarte buna, de functionarea acesteia depinzand reglarea facila a flotabilitatii in timpul scufundarii. Regulatorul de scufundare, cea mai importanta componenta a echipamentului de scafandru, trebuie sa fie perfect functional si complet, conform standardelor SCUBA. Daca in teorie si de cele mai multe ori si in practica, un regulator de scufundare este compus din treapta intai, doua treapta a doua, un furtun inflator si manometru/consola, putem avea surpriza ca in tarile mai sarace sa primim un regulator cu o singura treapta a doua iar computerul de scufundare, obligatoriu pentru fiecare scafandru, este in unele locatii indisponibil pentru inchiriere.
Avantajul principal al inchirierii unui echipament SCUBA din Romania este ca ne putem asigura inaintea plecarii ca ni se potriveste si putem proba toate componentele facand un check-dive la piscina sau in ape deschise. Unicul dezavantaj il constituie transportul la destinatie, datorita greutatii de aproximativ 10-12kg.
In cazul inchirierii echipamentului la destinatie, avantajul este ca putem lua cu noi mai multe haine sau alte obiecte personale dar riscam sa primim un echipament care nu se potriveste corpului nostru si/sau nu functioneaza corespunzator, transformand astfel o vacanta de vis intr-un cosmar.
Nu putin important este si costul inchirierii echipamentului! Daca din Romania putem inchiria echipamentul cu 100-150 de euro/sejur, de cele mai multe ori costul inchirierii echipamentului scuba la destinatie este de 150-250 de euro/5 zile.