ARTICOLE SI POVESTIRI CU SI DESPRE SCUFUNDARI
  ECHIPAMENTE  

Echipament de scufundari
  Intretinerea echipamentului SCUBA
  Inchiriere echipament de scufundari
Lumini subacvatice
  Tipuri de lumini
Universale
  Tipuri de masca

  INTRETINEREA ECHIPAMENTULUI SCUBA  
Articol adaugat la 27.August.2017

  Intretinerea echipamentului scuba este unul dintre principalii factori care asigura scafandrului, in timpul petrecut sub apa sau la suprafata acesteia, atat confort cat si siguranta. Fara o ingrijire atenta a tuturor elementelor ce compun echipamentul de scufundare, putem avea neplacuta surpriza de a renunta la scufundarea planificata.

Inamicii principali ai echipamentelor scuba sunt sarea, nisipul si actiunea mecanica prin lovire sau frecare , oricare dintre acestea putand deteriora semnificativ performantele si caracteristicile fiecarui echipament.

Nisipul odata patruns in interiorul treptei a doua sau in oricare alta valva a vestei compensatoare sau a costumului uscat, poate provoca o functionare defectoasa si va atrage dupa sine ratarea sau abandonarea scufundarii. Salinitatea marilor si oceanelor poate de asemenea provoca, prin cristalizare, functionarea incorecta a echipamentelor.

Primul pas in ingrijirea echipamentelor scuba il constituie clatirea acestora cu apa dulce la sfarsitul fiecarei scufundari si spalarea completa la sfarsitul zilei de scufundare.

Echipament de scufundari Costumul de neopren se deterioreaza atat in urma unei actiuni mecanice de frecare sau taiere cat si datorita expunerii in mod repetat si indelungat la conditii neprielnice. Pentru o buna ingrijire a costumului de neopren se recomanda spalarea cu apa dulce atat in interior cat si in exterior, expunerea limitata la soare si depozitarea intr-un mediu uscat cu temperatura constanta. Fiind prin definitie un echipament care ofera scafandrului atat protectie termica cat si mecanica, neoprenul este cel mai expus element al echipamentului scuba, putand fi cu usurinta taiat in scoici sau alte obiecte dure aflate pe fundul apei. Recomandarea oricarui instructor scuba este sa evitati sa atingeti flora, fauna sau formele de relief submarine, in acest fel protejand pe langa ecosistemul acvatic si costumul de neopren.

Echipament de scufundariMasca de scufundare (vizorul) se poate deteriora atat in timpul transportului, prin spargerea sticlei securizate sau taierea partilor din silicon, cat si in timpul scufundarii prin ruperea baretei de fixare. Pentru a evita orice actiune mecanica se recomanda transportarea vizorului in cutia speciala de protectie primita la achizitionare. Bareta de fixare a mastii se deterioreaza fie datorita utilizarii intense fie datorita expunerii indelungate la soare. Se recomanda fiecarui scafandru sa includa in echipamentul scuba, o bareta de rezerva si o a doua masca care sa fie folosita in cazul deteriorarii sau pierderii mastii principale in timpul scufundarii. Folosirea solutiilor care previn aburirea mastii asigura o buna vizibilitate pe toata durata scufundarii.

Echipament de scufundariVesta compensatoare (BCD) si costumul uscat, se pot deteriora mecanic sau datorita expunerii indelungate la soare. Verificati inainte de inceperea scufundarii, functionarea fiecarei valve de umflare sau golire! Valvele cu care sunt prevazute aceste echipamente pot functiona defectuos in urma lovirii cu obiecte dure sau in urma procesului de cristalizare a sarii din apa de mare. Echipamentele care nu beneficiaza de spalarea cu apa dulce, sunt expuse la formarea de cristale de sare, prin evaporarea apei, aceste cristale putand sa blocheze total sau partial functionarea valvelor. Se recomanda spalarea cu apa dulce a vestelor compensatoare atat in exterior cat si in interior. Stocarea acestor echipamente se face intrun mediu uscat, cu temperatura constanta, ferite de lumina directa a soarelui.

Echipament de scufundariRegulatorul de scufundare este cea mai importanta piesa a echipamentului si trebuie sa ii acordam o grija deosebita, deteriorarea acestuia fiind cauzata de actiuni mecanice, expunerea indelungata in medii neprielnice sau imbatranirea componentelor.
Cel mai des intalnite defecte ale regulatoarelor de scufundare sunt patrunderea apei in interiorul treptei I sau II, formarea de cristale de sare in interiorul acestora sau deteriorarea furtunelor HP sau LP. Simptomele principale sunt curgerea continua a aerului prin cele doua detentoare sau furnizarea de aer in cantitate redusa.

Ingrijirea primara a regulatorului este foarte simpla, constand in clatirea cu apa dulce dupa fiecare scufundare si spalarea la finalul zilei de scufundari, prin plasarea acestuia intr-o baie de apa dulce pentru cateva zeci de minute, permitand astfel dizolvarea eventualelor cristale de sare formate. Atentie! In momentul cufundarii in apa dulce capacul treptei I trebuie sa fie montat si nu se apasa pe butoanele de purjare ale treptelor a II a.
Patrunderea apei in treapta I poate conduce pe langa distrugerea componentelor interne ale acesteia si la defectarea detentoarelor si a manometrului.
Respectarea termenului de service este foarte importanta in cazul regulatorului de scufundare. Inlocuirea regulata la termenul recomandat de producator, a componentelor interne ale regulatorului se face numai de catre personal specializat folosind exclusiv echipamente de service dedicate. Deteriorarea componentelor interne are loc atat datorita patrunderii apei in interiorul regulatorului sau depunerilor de calamina, cat si datorita imbatranirii componentelor din cauciuc sau silicon (o-ring-uri, membrane). Acesta este motivul pentru care termenul de service de doi ani nu trebuie depasit! Se recomanda de asemenea inspectarea anuala de catre personalul service.

Echipament de scufundariEchipamentele foto/video si computerele de scufundare, necesita o grija deosebita atat la transport cat si la curatarea dupa utilizare. Exceptand stricaciunile cauzate de o eventuala actiune mecanica, inamicul numarul unu al echipamentelor foto/video sau a computerelor de scufundare, este formarea cristalelor de sare, care pot provoca blocarea butoanelor de actionare si reglaj sau chiar a sistemelor de inchidere etansa. Inaintea fiecarei utilizari a echipamentului foto sau video, trebuie sa ne asiguram ca toate garniturile de etansare sunt intacte si gresate cu vaselina siliconica. La finalul scufundarii echipamentul foto/video trebuie in mod obligatoriu spalat sau cufundat intr-un recipient cu apa dulce pentru cateva zeci de minute. Respectati termenul specificat de producator privitor la intervalul de service, atat pentru computerele de scufundare cat si pentru echipamentele foto sau video!

Echipament de scufundariO atentie deosebita trebuie acordata bratarii din silicon a computerului de scufundare, ruperea acesteia putand conduce la pierderea computerului. Inlocuirea bratarii anual, sau atunci cand prezinta semne de imbatranire (rigidizare, aparitia de crapaturi) previne acest risc. De asemenea, inlocuriea periodica a bateriei, garanteaza o functionare corecta pe toata durata excursiei de scufundari. Verificati nivelul bateriei inainte de plecarea in excursiile de scufundare si adresati-va daca este cazul, unei unitati service pentru inlocuirea acestiea.

Echipament de scufundari Fiecare scafandru este indemnat sa detina un set de componente de rezerva, set cunoscut si sub numele de “Save a dive kit”. Acest set contine in general: o-ring-uri si capace pentru etansarea porturilor HP si LP, o-ring pentru etansarea regulatorului pe butelie, o bareta pentru masca, o bareta pentru labe, vaselina siliconica si o cheie multifunctionala. Nimic nu este mai neplacut decat ratarea unei scufundari datorita defectiunilor aparute la echipamentul scuba. Reduceti la minim acest risc prin respectarea timpilor de service si ingrijirea atenta a echipamentului folosit.

Alegeti sa achizitionati numai echipamente performante fabricate de producatori consacrati in domeniul scuba.

Acest articol a fost publicat in nr.4/2017 al revistei Diving Romania Magazine

Articolul in forma publicata in revista e prezentat in imaginile de mai jos:

Echipament de scufundari - Diving Romania Magazine
Echipament de scufundari - Diving Romania Magazine
Echipament de scufundari - Diving Romania Magazine



Numar vizualizari:  459459


 
 
 







ABONARE NEWSLETTER

8 + 4 - 3=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2024 - wedive.ro. All rights reserved!