ARTICOLE SI POVESTIRI CU SI DESPRE SCUFUNDARI
  ECHIPAMENTE  

Echipament de scufundari
  Intretinerea echipamentului SCUBA
  Inchiriere echipament de scufundari
Lumini subacvatice
  Tipuri de lumini
Universale
  Tipuri de masca

  TIPURI DE MASCA  
Articol adaugat la 2.Iunie.2020

Tipuri de masca pentru snorkeling/scufundari/freediving

Fie ca vrei sa practici snorkeling, scufundari sau freediving, ai nevoie de o masca, cu ajutorul careia sa poti vedea in apa. Ochiul uman nu este capabil sa ofere in mediul lichid o imagine clara, prin urmare pentru ca imaginile percepute sa fie corecte este necesar sa interpunem intre ochi si mediul acvatic, un strat de aer.

Daca la inceputuri, toata lumea utiliza clasica masca ovala cu un volum de aer foarte mare, in urma dezvoltarii sporturilor subacvatice, avansul tehnologic a condus la productia de masti speciale, dedicate, pentru fiecare tip de activitate acvatica in care vizorul este esential.

Masca de snorkeling este conceputa sa ofere o cat mai buna vedere la suprafata, acolo unde presiunea mediului ambiant este foarte mica, prin urmare lentila mastii este in general din plastic. Mastile de snorkeling pot sa fie in forma clasica a mastii ce acopera ochii si nasul, folosindu-se impreuna cu un snorkel, sau pot sa fie masti de tipul Full Face, acoperind nasul, ochii si gura, admisia si evacuarea aerului facandu-se printr-un tub integrat in masca.

Masca folosita la scufundari este in general o masca ce acopera ochii si nasul dar exista si varianta Full Face, mult mai costisitoare. Spre deosebire de mastile pentru snorkeling, masca pentru scufundari este echipata cu lentila din sticla securizata, pentru a rezista la presiuni mai mari si in cazul spargerii sa nu provoace ranirea scafandrului.

Masca utilizata la freediving este o masca similara celei pentru scufundari, acoperind nasul si ochii. Volumul de aer al mastii de freediving este mai mic decat al mastii pentru scufundari, astfel incat sa permita o golire cat mai usoara cu o cantitate mai mica de aer.

Mastile sunt fabricate din silicon moale, profilat ergonomic pentru a asigura o cat mai buna etansare pe fata, avand o bareta de fixare, prinsa in lateralele mastii. Este util sa cunoastem modul de strangre/largire al baretei, pentru a ne putea regla cu usurinta masca chiar si in apa. Lentila prin care ni se dezvaluie frumusetile acvatice, fie ca este fabricata din plastic sau sticla, se poate aburi datorita diferentei de temperatura dintre mediul acvatic si caldura emisa de corpul nostru ce implicit incalzeste aerul din masca. Pentru a evita aburirea mastii, este recomandat sa folosim o solutie de dezaburire sau in lipsa acesteia putem sa folosim saliva.

Mastile pentru scufundari sunt disponibile in diverse variante de culoare sau marime, in functie de model oferind o vizibilitate laterala generoasa sau limitata frontal, protectie contra razelor UV, modalitati de fixare clasice sau inovative, preturile variind intre 10 si 100 de euro.
Indiferent cat costa si pentru ce sport acvatic dorim sa achizitionam o masca, cel mai important aspect il constituie compatibilitatea cu fizionomia noastra. Pentru a verifica daca o masca ni se potriveste, o fixam pe fata fara a trece peste cap bareta de prindere, golim aerul din masca inspirand pe nas, apoi aplecam capul in jos. Daca masca ramane fixata pe fata pana cand expiram pe nas, aceasta este potrivita pentru noi. Atentie insa, cand fixam masca pe fata, pentru o etansare corecta, intre siliconul mastii si piele, nu trebuie sa ramana fire de par sau alte obiecte de vestimentatie(cagula).

De retinut: In mediul acvatic obiectele scufundate par a fi mai aproape si mai mari decat sunt in realitate. Acest fapt este cauzat de fenomenul de refractie ce apare la trecerea luminii prin diverse medii, in acest caz aerul si apa.

Pentru a nu cauza leziuni ale ochilor, nu incercati sa folositi ochelarii de inot in locul mastii pentru snorkeling, scufundari sau freediving. Fiecare echipament trebuie utilizat pentru activitatea specificata de producator!



Numar vizualizari:  759759


 
 
 







ABONARE NEWSLETTER

8 + 1 - 6=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2024 - wedive.ro. All rights reserved!