EXCURSII DE SCUFUNDARI

 
 
  Cele mai populare destinatii SCUBA in care am organizat sau vom organiza excursii de scufundari sunt detaliate mai jos. Atentie insa, o destinatie populara nu inseamna in mod automat si ca experienta este fantastica ci doar ca locatia respectiva a fost sau este in topul preferintelor celor ce iubesc lumea scufundata.
Incercam in randurile de mai jos, sa prezentam atat plusurile cat si minusurile fiecarei destinatii, pentru ca la final, sa puteti alege cea mai buna varianta de vacanta. In viziunea noastra, o vacanta reusita nu este neaparat o vacanta foarte scumpa in locatii de 5 stele, ci mai degraba o vacanta in care amintirile sunt la superlativ.


Scufundari si cursuri de scufundari in Egipt

Una dintre cele mai populare destinatii de scufundari pentru scafandri romani, este fara indoiala Egipt-ul. Scufundarile organizate in Marea Rosie sunt de cele mai multe ori extraordinare pentru scafandri recreationali aflati la inceput de drum.
Fie ca alegeti ca destinatie pentru scufundari, Hurghada, Sharm el-Sheih, Marsa Alam sau Safaga, va puteti bucura de conditiile de scufundare extraordinare oferite de Marea Rosie. Numarul mare de centre de scufundari cu oferte care mai de care mai tentante, va dau posibilitatea sa explorati adancurile, la preturi mai mici sau mai mari, in functie de buget si calitate. Puteti alege sa faceti o zi sau doua de scufundari sau puteti opta pentru un pachet de 5 sau 6 zile, cu doua sau trei scufundari pe zi. Atentie insa cand alegeti, caci un pret mic, cel mai probabil nu o sa va ofere servicii de calitate. Plecand de la ambarcatiune, mancare pe barca, ghizi si nu in ultimul rand locatia de scufundare, totul se reflecta in pretul cerut. Puteti sa faceti scufundari de pe o ambarcatiune cat mai noua, cu un pranz decent si in locatii frumoase sub atenta supraveghere a unui ghid priceput sau va puteti aventura pe o ambarcatiune intr-o stare deplorabila, unde cu siguranta nici masa de pranz nu o sa va pice bine, ca sa nu mai vorbim despre experienta subacvatica. Puteti ajunge in locatii cu recif mort si pesti putini sau va puteti bucura de imaginile fabuloase din zonele cu recif viu si plin de vietati marine. Alegerea va apartine!

Hurghada - Scufundarile in aceasta zona sunt in general in zone destul de linistite, cu curenti de intensitate mica spre moderata, cu flora si fauna marina medie, atat ca numar cat si ca diversitate. Este o destinatie preferata in general pentru excursiile SCUBA cu incepatori. Posibilitatea explorarii epavei Thistlegorm este descurajata de cele 4..5 ore necesare deplasarii pana la locatia de scufundare, de cele mai multe ori marea fiind destul de agitata in timpul calatoriei.

Sharm el-Sheih - Scufundarile in Sharm el-Sheih sunt ceva mai complexe decat in Zona Hurghada, curentii fiind de intensitate moderata sau mai puternici. Flora si fauna marina in schimb sunt net superioare, atat ca numar cat si ca diversitate. Este o destinatie preferata in general pentru excursiile SCUBA cu scafandri avansati, incepatorii putand si ei sa participe sub atenta indrumare a unui instructor sau ghid de scufundare. Posibilitatea explorarii epavei Thistlegorm este descurajata de cele 3..4 ore necesare deplasarii pana la locatia de scufundare, de cele mai multe ori marea fiind destul de agitata in timpul calatoriei.

Marsa Alam - Situata ceva mai la sud decat Hurghada, Marsa Alam este recomandata pentru scufundatorii incepatori sau avansati, oferind atat zone cu adancime medie si curenti slabi cat si locatii mai dificile unde scafandri pot accesa adancimilemaximepermise pentru scafandri recreationali. Flora si fauna marina, atat ca numar cat si ca diversitate este mult peste ceea ce putem spera sa gasim in Hurghada. Este o destinatie preferata in general pentru excursiile SCUBA cu incepatori si avansati. Calatoria catre epava SS Thistlegorm este extrem de dificila, in primul rand datorita distantei apreciabile.

Safaga - La o distanta relativ mica de Hurghada, Safaga ne ofera posibilitatea sa efectuam scufundari in zone destul de linistite, cu curenti de intensitate moderata, cu flora si fauna marina medie, atat ca numar cat si ca diversitate. In functie de hotelul si centrul de scufundari ales, este o destinatie ideala pentru excursiile SCUBA cu incepatori, oferindu-ne posibilitatea sa efectuam cursuri Open Water Diver sau Advanced Open Water Diver. Specializari precum Deep Diver sau Wreck Diver sunt usor de finalizat, epava Salem Express fiind situata relativ aproape.

Indiferent care este locatia aleasa pentru vacanta, iata cateva precizari generale despre Egipt, un paradis turistic pe uscat sau in apa:
Din punct de vedere al suprafetei, Egipt-ul se situeaza pe locul 30 din punct de vedere al intinderii cu o populatie estimata la aproximativ 110.000.000 de locuitori in anul 2021. Capitala tarii este Cairo, destinatia preferata de cei care doresc sa viziteze piramidele.
Aproximativ 85% din populatie este de religie islamica, 10% crestina iar restul de 5% apartinand altor culte. Fiind o tara preponderent musulmana este indicat sa adoptam o tinuta vestimentara decenta.
Conditiile de calatorie si intrare in Egipt pentru cetatenii romani sunt urmatoarele:
Pentru calatoria in scop turistic este necesara viza turistica. Aceasta se obtine in aeroport la destinatie contra sumei de 25 USD. Este indicat sa avem suma exacta in USD, in Egipt paritatea Euro/Dolar fiind in acest caz de 1:1.
Pasaportul trebuie sa fie unul permanent cu cip
Este strict interzisa introducerea dronelor in Egipt.
Atat la intrarea in Egipt cat si la iesirea din tara, cetatenii romani trebuie sa completeze cate o fisa cu datele personale, numarul zborului si alte informatii privind destinatia de vacanta. Este indicat sa completam aceste informatii cu atentie, in cazul unor neconcordante, este posibil sa ne fie refuzat dreptul de a intra pe teritoriul egiptean.
Sumele cu care putem sa intram sau sa iesim din Egipt nu trebuie sa depaseasca 10.000 USD iar suma maxima in lire egiptene nu trebuie sa depaseasca 5.000 LE(aproximativ 160 USD).
Deplasarile in Peninsula Sinai nu sunt recomandate, in zona nordica avand loc atentate, sunt impuse restrictii de circulatie.

Perioada optima pentru scufundari este din mai pana la final de septembrie, sansele sunt mari in restul anului ca marea sa fie agitata datorita vantului de intensitate crescuta, iar temperatura apei ceva mai scazuta.
Daca scoatem scufundarile din ecuatie, cele mai renumite atractii in Egipt sunt: Piramidele din Giza si Sfinxul, Cairo, Templul Karnak din Luxor si valea Regilor, Croaziera pe raul Nil, Assuan - cel mai sudic oras egiptean, Templele antice de la Abu Simbel. Si daca tot nu te-ai decis inca sa te scufunzi, poti incerca diverse alte activitati: Excursii cu submarinul, Parasailing, Kite si Windsurfing, Plimbari cu ATVul sau bicicleta si de ce nu.. poti incerca plimbarea cu camila.

Cam atat este de spus in linii mari despre Egipt, daca inca nu ai ajuns acolo, grabeste-te! Viata este scurta si tine doar de noi cat de "bogati" ajungem la final.

Ape limpezi si calatorie usoara va dorim!


Scufundari in Insulele Maldive

O alta destinatie extrem de populara in randul pasionatilor de scufundari si nu numai, este arhipelagul insulelor Maldive. Republica Maldive este o tara insulara situata in Oceanul Indian mai la sud-vest de India, formata dintr-un grup de 26 de atoli ce reunesc 1192 de insule, din care doar 250 sunt locuite. Maldive este cel mai mic stat din Asia, atat din punctul de vedere al suprafetei cat si al populatiei. Totodata, Republica Maldive detine recordul de tara cu cea mai mica altitudine maxima din lume.
Un adevarat paradis tropical atat pe uscat cat si in apa, Maldive isi intampina turistii in capitala Male, de unde acestia sunt transferati catre destinatia finala cu feribotul, barci de viteza, curse avitatice locale sau cu hidroavionul. Scufundarile se pot practica pe aproape oricare dinttre insulele locuite dar numai alaturi de centrele de scufundari locale. O foarte populara forma de vacanta in Maldive o consituie participarea la excursii de tip liveaboard, experienta subacvatica devenind mult mai interesanta. Daca optam pentru un sejur pe o insula, locatiile de scufundare sunt cele din imediata vecinatate a insulei, ceea ce ne limiteaza experienta, comparativ cu excursiile de tip liveaboard ce ne permit sa accesam locatii variate.
Indiferent de tipul excursiei, scufundarile in Maldive ne ofera sansa sa intalnim o flora si fauna variata, pe langa pestii specifici recifelor de corali, intalnim cu siguranta broaste testoase, manta ray, eagleray si fara indoiala "fiorosii" rechini. Prezenta rechinilor in numar mai mic sau mai mare a devenit o normalitate in cazul scufundarilor in Maldive. Fie ca este vorba despre inofensivii rechini de recif sau alte specii, scafandri iubesc intalnirile cu aceste vietuitoare. Se organizeaza chiar scufundari dedicate intalnirii rechinilor, scufundari care necesita un nivel de experienta avansat, atat in ceea ce priveste flotabilitatea cat si inotul in curenti, asezonate cu o rata decenta de consum al gazului de respirat.
Adancimea maxima permisa la scufundarile in Maldive este de 30 de m, depasirea acestei limite putand atrage dupa sine diverse penalitati, cea mai costisitoare fiind refuzul asiguratorului de a acorda despagubiri pentru serviciile medicale in cazul in care avem nevoie spre exemplu de tratament la camera hiperbara. Da, in Maldive la fel ca si in majoritatea destinatiilor scuba din tarile cu o industrie de scufundari dezvoltata, asigurarea pentru scufundari este obligatorie! Asigurarea pentru sporturi extreme oferita de asiguratorii din Romania, nu acopera in general scufundarile recreationale. Pentru a avea certitudinea ca in cazul unui incident la scufundari suntem despagubiti corect, este indicat sa incheiem o asigurare de scuba la furnizori internationali cu traditie, printre acestia numarandu-se DAN (Divers Alert Network) si DiveAssure.

Atentie! In Republica Maldive, este interzisa intrarea cu bauturi alcoolice! Alcoolul este permis doar in resort-uri sau pe barcile de tip liveaboard.

Cazarea pe insulele maldiviene este in general optiunea aleasa de majoritatea scafandrilor de la noi, in principal datorita costurilor de cazare si masa mai mici. Alegeti cu grija insa, daca o oferta parea prea buna ca sa fie adevarata, cel mai probabil nu e! Achizitionati sa zicem cu 1500-1900 de euro un loc intr-o excursie in Maldive cu avion inclus. Perfect, pana aici totul e bine, dar cand citim cu atentie este posibil ca doar micul dejun sa fie inclus. Pentru pranz si cina insa, turistul va achita o suma considerabila, crescand costul total cu inca 300-500 de euro. Si pentru ca nu am fost atenti cand am rezervat excursia, nu am dat importanta transferului din Male catre insula pe care ne petrecem vacanta. Daca un feribot public este mai ieftin nu inseamna ca ajungem la insula dorita foarte rapid. Dupa un drum de 9-20 ore cu decolari, aterizari si escale, ne dorim sa ajungem cat mai repede la cazare pentru odihna atat de necesara. Si uite asa mai cheltuim circa 100 de euro sau mai mult pentru un speed boat care sa ne transfere mult mai rapid. Si pentru ca insulele sunt in general destul de mici, simtim nevoia dupa 2-3 zile sa evadam. Alegem excursii optionale, platite suplimentar cu inca 100-200 de dolari. Si iata cum vacanta noastra "ieftina", s-a transformat in una scumpa fara ca nici macar sa intelegem cum! :) Prin urmare, atentie la neatentie! Alegeti cu grija dupa o temeinica informare!



ABONARE NEWSLETTER

9 + 2 - 3=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2025 - wedive.ro. All rights reserved!