EXCURSII DE SCUFUNDARI

    Excursiile de scufundari reprezinta modalitatea ideala prin care se imbina calatoriile in destinatii exotice si pasiunea pentru lumea adancurilor. In general, orice excursie care include in program si activitati de scufundare se poate incadra in titulatura de excursie de scufundari, dar pasionatii scufundarilor recunosc doar doua tipuri de asemenea excursii, si anume: Daily diving sau Liveaboard. Vom incerca sa detaliem in randurile ce urmeaza, fiecare tip de excursie de diving, cu avantajele si dezavantajele aferente. Luam ca referinta una dintre cele mai populare destinatii de scufundari si anume Marea Rosie - Egipt, cele mai frecvente locatii de scufundare sau de plecare pentru excursiile liveaboard, fiind Hurghada si Sharm El Sheikh.

Excursiile de scufundari de tipul Daily diving sunt in general similare excursiilor clasice oferite de agentiile de turism, avand in schimb un program axat in special pe scufundarile de agrement. Practic, o excursie de acest tip va permite sa va bucurati de tot confortul oferit de unitatea hoteliera situata pe uscat si participati zilnic pe parcursul a 5..6 zile la scufundari oferite de un centru de diving local. Scufundarile oferite in acest tip de excursie, se pot organiza de pe uscat sau cu lansare din barca, avantajul organizarii de scufundari cu barca fiind si placerea plimbarii pana la locatia de scufundare.



Fie ca este vorba despre scufundari de pe uscat sau din barca, alegand acest tip de excursie, nu va veti bucura de locatiile de scufundari spectaculoase, locatiile cu adevarat impresionante gasindu-se in general la distante destul de mari de tarm, acest aspect facandu-le mai greu accesibile atat din punct de vedere al timpului necesar deplasarii cat si al costurilor aferente ambarcatiunii. Excursia de tipul Daily Diving este recomandata incepatorilor sau cuplurilor mixte (diver & non diver), oferind conditii de scufundare mai usoare pentru incepatori iar pentru non diveri, posibilitatea sa isi insoteasca partenerul/(a) pe barca sau sa efectueze sesiuni de snorkeling. Un inconvenient al excursiilor de acest gen il constituie deplasarea zilnica catre portul din care ambarcatiunea daily diving pleaca sau locatia de scufundare de pe tarm. Pentru ca nu e o idee foarte buna sa lasam peste noapte la centrul de diving tot echipamentul, suntem nevoiti sa transportam zilnic regulatorul, computerul de scufundare, lanterna sau alte echipamente tentante! O alta problema care apare frecvent pe barcile daily diving, este aglomeratia, cauzata atat de numarul mare de participanti cat si de spatiul relativ limitat in care se inghesuie 20.. 30 de scafandri si insotitori.

Costul unei excursii de tipul Daily diving variaza in functie de conditiile oferite de unitatea hoteliera, costul de transport si nu in ultimul rand in functie de calitatea serviciilor oferite centrul de diving local.
Pentru alegerea unei excursii de scufundari, luati in calcul pe langa unitatea hoteliera(numar de stele, tipul cazarii: half board sau all inclusive) si cel mai important aspect: oferta de scufundare. In definitiv acesta este scopul pentru care alegeti o asemenea excursie si e destul de neplacut ca odata ajunsi la destinatie, sa constatati ca se dubleaza costurile! Pretul unui pachet de scufundari de 5 zile cu doua scufundari pe zi(total 10 scufundari), variaza intre 150 si 250 de euro, dar mare atentie la costurile suplimentare: nitrox, butelie de 15L, scufundare de noapte, lanterna, reef hook .. etc. Toate aceste mici amanunte care pareau prea putin importante cand s-a efectuat plata excursiei, pot acum sa genereze costuri suplimentare de 200..300 de euro. Daca spre exemplu vi s-a oferit un pachet scuba cu 180 de euro dar va trebui sa achitati inca 7 euro/butelie pentru nitrox + 5 euro/butelie pentru 15L + doua scufundari de noapte - 30..40 de euro/scufundare, totalizati pentru un numar de 12 scufundari si un cost suplimentar de 224 de euro, fara sa luam in calcul si a sasea zi de scufundari in care in general se ofera incursiuni intr-o locatie spectaculoasa (epava sau parc national) pentru suma modica de 100..150 de euro, aducand astfel excursia "ieftina" la nivelul unei excursii de lux.

    La finalul acestei pagini gasiti un comparator intre excursiile Daily diving si cele de tipul Liveaboard, comparator care speram sa va ajute in luarea unei decizii atunci cand vine vorba de alegerea unei excursii scuba.

Excursiile de scufundari de tipul Liveaboard ofera scafandrilor o experienta spectaculoasa, combinand intr-un mod ideal, la bordul unei ambarcatiuni, conditii de cazare ireprosabile cu mancaruri delicioase si 18..26 de scufundari in locatii mai greu accesibile ambarcatiunilor ce practica Daily diving. Cazarea la bordul navei se face in general in cabine duble, pentru supliment single fiind perceput un tarif suplimentar considerabil. Cabinele sunt destul de spatioase oferind tot ceea ce regasim intr-o camera de hotel clasic: grup sanitar propriu, aer conditionat, sursa de curent.. etc. In salonul situat pe puntea principala, se organizeaza prezentarile inaintea fiecarei scufundari (briefing), prezentare insotita intotdeauna de imaginile afisate pe ecranul de mari dimensiuni prezent in locatie. Tot in acest salon invitatii se pot relaxa, pot socializa, pot consulta carti despre flora si fauna marina sau daca doresc, pot prezenta pe ecranul TV, fotografiile si filmarile realizate de ei in timpul excursiei.
Mesele servite in acest tip de excursie sunt pregatite chiar pe barca, respectand cerintele alimentare ale fiecarui participant. Intre mese se ofera gratuit, gustari. In functie de barca aleasa, bauturile non alcoolice: bauturi racoritoare, ceai sau cafea sunt oferite gratuit sau contra cost. Bauturile alcoolice sunt de regula disponibile contra cost, in destinatiile in care legile locale interzic consumul de alcool, fiind disponibile doar pe barca sau in resort-uri.



Scufundarile la care aveti acces in acest tip de excursie sunt atent planificate de catre ghizii de scufundare prezenti pe barca, oferindu-va posibilitatea sa atingeti in timpul celor 18..26 de scufundari, toate obiectivele propuse. Excursiile de tip liveaboard au un traseu bine stabilit, impunand un program strict in ceea ce priveste fiecare zi de scufundare. Echipamentul scuba este instalat pe puntea de scufundare(dive deck), intrarea in apa facandu-se fie de pe punte fie cu ajutorul barcilor pneumatice de tipul RIB(Rigid Inflatable Boat), oferind astfel un punct precis de intrare in apa, pentru a asigura o cat mai buna experienta subacvatica.

O zi obisnuita pe barcile liveaboard, incepe cu o prima scufundare matinala, urmata de micul dejun si timp de odihna. A doua scufundare are loc inaintea pranzului, oferindu-va apoi timp pentru servirea mesei si relaxare. O a treia scufundare se efectueaza dupa-amiaza, pentru ca ziua sa se incheie cu o scufundare de noapte, scufundare ce va dezvaluie lumea scufundata intr-o cu totul si cu totul alta lumina! Odata servita masa de seara va puteti relaxa alaturi de colegii de scufundare, pe una dintre puntile ambarcatiunii sau va puteti retrage pentru o binemeritata odihna. Scufundarile pot sa fie destul de solicitante datorita adancimii relativ mari la care se coboara si nu in ultimul rand datorita curentilor care pot solicita un efort suplimentar. Asa cum am afirmat mai sus, scafandri incepatori ar trebui sa incerce pentru inceput o excursie de tipul daily diving, in excursii liveaboard sau "dive safari" fiind de cele mai multe ori necesar un nivel crescut de experienta si certificare.
In cele 6 zile si jumatate de scufundari, acumulati intre 18 si 26 de incursiuni in adancuri, facand acest tip de excursie ideal din punct de vedere al experientei de diving.

Costul unei excursii de tip liveboard este sensibil mai ridicat decat al excursiilor de tipul daily diving, insa in general sunt incluse pe langa scufundarile cu nitrox si scufundarile la epave si in locatiile spectaculoase din parcurile marine, scufundari care sunt taxate suplimentar intr-o excursie de tipul daily diving. Ca un rezumat al celor scrise mai sus, va putem garanta ca experienta unei excursii de tipul liveboard este net superioara oricarei excursii land based, oferind pe langa conditii foarte bune de cazare si masa, accesul in locatii de scufundare deosebite, acces facil in apa si nu in ultimul rand, placerea plimbarii pe marile sau oceanele lumii la bordul unei ambarcatiuni moderne, de dimensiuni considerabile, deservita de un echipaj profesionist, dornic sa va faca sederea cat mai placuta!

La ce aspecte trebuie sa fim atenti atunci cand alegem o oferta pentru excursia de scufundari?

- In primul rand este necesar sa alegem excursia al carei program se potriveste atat cu dorintele noastre cat si cu nivelul nostru de pregatire. Daca spre exemplu alegem o excursie in care majoritatea scufundarilor sunt la adancimi mari iar nivelul nostru de experienta si brevetare este Open Water, cu siguranta ca nu ne vom putea bucura de tot ceea ce se ofera. Similar, intr-o excursie de scufundari cu un program de diving axat pe scufundari tehnice, un scafandru recreational, fie el chiar divemaster sau instructor, va rata o mare parte dintre incursiunile in adancuri.

- Al doilea aspect care ar trebui luat in calcul este legat de conditiile de cazare, masa, si iarasi foarte important: centrul local de scufundari. Daca spre exemplu consultati o oferta, in care vi se prezinta destinatia Egipt - Hurghada, cazare la 4 stele si 10 scufundari incluse, incercati sa obtineti informatii complete inainte de a decide daca merita sa riscati o suma considerabila. De cele mai multe ori, asemenea oferte, ascund conditii de cazare/masa deplorabile si scufundari mediocre. In mod similar, o oferta pentru o excursie de tip liveaboard, trebuie sa specifice clar numele ambarcatiunii, traseul propus si numarul aproximativ de scufundari. Pentru ca un pret mic nu inseamna intotdeauna si calitate, va sfatuim sa cautati informatii despre locatia de cazare sau ambarcatiune si despre centrul de diving care ofera scufundarile si itinerariul ambarcatiunii. Pentru o vacanta ideala, alegeti doar excursii care sunt organizate de prestatori renumiti, clasificati de majoritatea vizitatorilor cu 4 sau 5 stele in ceea ce priveste experienta traita.

- Al treilea aspect important pentru o parte dintre scafandri, il reprezinta costul excursiei. Asa cum am afirmat mai sus, un pret mic nu inseamna intotdeauna calitate, cum nici un pret mare nu garanteaza servicii ireprosabile. Va exista insa mereu, o corelatie intre pretul serviciilor si calitatea acestora, facand destul de grea alegerea intre excursia land based si cea de tipul Liveboard. Daca aparent pretul unui liveaboard este mare comparativ cu excursia de tipul daily diving, adunand toate costurile pe care o excursie land based le presupune, ajungem la o suma, care este aproape egala cu cea a unei excursii liveaboard. Daca mai punem in balanta si calitatea si numarul mai mare al scufundarilor pe care le efectuam intr-un liveaboard, concluzionam cu usurinta ca pretul aparent mic al excursiei daily diving este in fapt o amagire.

- Un aspect extrem de important pentru o excursie reusita il reprezinta perioada in care se organizeaza sejurul. Multe excursii ieftine sunt organizate in perioada sezonului ploios sau cand temperatura apei si a aerului scad dramatic, facand destul de neplacuta activitatea de scufundare. Daca verificam pretul unei excursii de tip liveaboard in sezonul ploios comparativ cu sezonul uscat, constatam ca diferenta este de cateva de sute de euro pentru exact aceleasi servicii dar in perioade diferite. Daca un dive safari in Insulele Maldive costa in jur de 1800 de euro in sezonul uscat, acelasi safari o sa il putem achizitiona cu 1400 in sezonul ploios. Diferenta se regaseste in calitatea scufundarilor care datorita sezonului ploios nu sunt la fel de spectaculoase. In mod similar, in Egipt, dupa jumatatea lunii noiembrie si pana la inceputul lunii mai, temperatura apei scade cu cateva grade iar vantul, combinat cu o scadere de temperatura a aerului, fac scufundarile un calvar, obligandu-ne sa folosim costume mai groase si sa tremuram teribil la iesirea din apa. Va sfatuim sa cautati informatii despre perioada optima pentru fiecare locatie de scufundari in care doriti sa ajungeti, pentru a va asigura o vacanta perfecta!


Costuri suplimentare

- Pe langa costurile evidentiate mai sus, se practica si oferirea de bacsis pentru echipajul ambarcatiunii sau personalul centrului de diving. Astfel, pentru daily diving tips-ul este de regula in jur de 20..30 de euro/persoana, in timp ce pentru liveboard acesta variaza de la ~70 de euro/persoana in Egipt, la 100.. 200 de euro/persoana in Maldive, Indonezia, Socorro sau alte destinatii de top. Tips-ul reprezinta o recompensa care evidentiaza gradul de satisfactie al fiecarui client, sumele mentionate anterior nefiind obligatorii ci mai degraba sugestionate. Asadar, daca la finalul excursiei doriti sa va exprimati generozitatea, satisfactia si multumirea pentru sejurul petrecut, puteti lasa orice suma considerati ca este corecta, chiar mai mare decat valoarea propusa. Banii astfel colectati, se impart in mod egal intre toti membri echipajului: ghizi, marinari, bucatari, personal auxiliar!

- Daca nu detineti un echipament personal, inchirierea echipamentului scuba se poate face din Romania sau la destinatie. Inchirierea din Romania se face la sume cuprinse intre 50 si 100 de euro/saptamana in timp ce inchirierea echipamentului la destinatie poate sa coste chiar si 200 de euro. Prin echipament SCUBA intelegem tot ceea ce compune echipamentul, mai putin lest si butelie. Asadar echipamentul pe care il inchiriem din tara sau la destinatie, trebuie sa contina urmatoarele: costum de neopren, masca, snorkel, labe, BCD, regulator, centura de lestare, computer de scufundare si optional lanterna, daca planificam sa facem scufundari de noapte sau daca este necesara o sursa de lumina pentru scufundari mai adanci.

- Activitatile de scufundare presupun un oarecare risc si se impune prin urmare asigurarea acestuia. Spre deosebire de Romania, unde activitatea de diving nu este foarte bine reglementata din acest punct de vedere, in majoritatea locatiilor de scufundari din lume, se solicita incheierea unei polite de asigurare care sa acopere si riscurile activitatilor SCUBA. Daca detineti o asemenea asigurare valabila international, nu mai este necesar sa achitati contravaloarea unei asigurari oferita de catre centrul de diving local. In caz contrar insa, se percepe un tarif de 5...10 euro/zi/scafandru sau ~30 de euro/saptamana pentru o asigurare DAN sau DiveAssure, preturile fiind diferite, in functie de numarul de zile, destinatie si centrul de diving ales!

- In functie de destinatia aleasa pot exista diferite taxe, printre care amintim: taxa de viza, taxa pentru acces in parc national/rezervatie marina.. etc. Daca aceste costuri nu sunt specificate ca fiind incluse in pretul excursiei, se vor achita suplimentar de catre fiecare participant. Asadar, cautati informatii despre fiecare destinatie si analizati cu atentie conditiile oferite de catre organizatorul excursiei.

- Taxa de organizare este in general inclusa in pretul excursiei si este clar specificat acest lucru. Majoritatea organizatorilor de asemenea excursii, percep o mica suma pentru serviciul prestat. Cu toate ca pare simplu, organizarea unei deplasari pentru scufundari in afara tarii, cu tot ce presupune asta (rezervari, plati, programari pentru teste COVID, rezolvarea oricarei probleme aparuta pe durata excursiei... etc.) consuma o cantitate mare de resurse atat din punct de vedere al timpului cat si financiar. Abia la finalul excursiei, cand totul a decurs conform planului, ne dam cu adevarat seama cat de importanta a fost o buna organizare si de cate neplaceri am fost scutiti datorita faptului ca organizatorul a facut toate demersurile pentru ca vacanta noastra sa fie perfecta.

Comparator generic pentru excursii de scufundari

Tip Excursie Cazare & Transport Pachet SCUBA Numar total de scufundari Scufundari de noapte Nitrox Upgrade butelie Zi suplimentara de scufundari Ceai, Cafea, Soft drinks Cost anuntat Cost real
Daily Diving - Half Board ~550 euro 225 euro 10 + 2 de noapte + 2 in ziua suplimentara 2 (30 euro/scufundare) 7 euro/butelie 5 euro/butelie 80..150 euro contra cost ~775 euro ~1100 euro
Daily Diving - All Inclusive ~650 euro 225 euro 10 + 2 de noapte + 2 in ziua suplimentara 2 (30 euro/scufundare) 7 euro/butelie 5 euro/butelie 80..150 euro inclus in pret doar la masa ~875 euro ~1200 euro
Liveaboard ~1400 euro inclus in pret 18..26 (in functie de itinerariu) 4..6 (inclus in pret) inclus in pret ~30 euro/sejur inclus in pret inclus in pret ~1400 euro ~1430 euro

*Destinatia aleasa pentru comparator este Egipt, costurile afisate iau in calcul tarifele percepute pentru perioada in care este optima efectuarea scufundarilor, cu cazare la hotel de 4* pentru Daily Diving si oferta Liveaboard de la o companie de top. Pretul pachetului scuba inclus in calcul pentru daily diving, este oferit de un recunoscut centru local de scufundari.



Incheiem aici scurta noastra prezentare si va reamintim ca indiferent care este tipul de excursie la care planuiti sa participati, un scafandru bun, responsabil, respecta atat reglementarile locale cat si regula "Take only pictures, leave only bubbles!". Impreuna protejam mediul acvatic astfel incat sa fie accesibil si generatiilor viitoare!





ABONARE NEWSLETTER

5 + 2 - 6=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2024 - wedive.ro. All rights reserved!