ARTICOLE SI POVESTIRI CU SI DESPRE SCUFUNDARI
  SCUFUNDARI  

Activitati conexe
  Arheologie subacvatica
Flora si fauna marina
  Rechinii din Marea Neagra
  Ce facem daca gasim un delfin esuat
Intrebari Frecvente
  Ce pot sa vad in Marea Neagra
Organizare scufundari
  Scufundari din barca sau de la mal
  Scufundari simulate in camera hiperbara
  Avertisment privind scufundarile la adancime!

  AVERTISMENT PRIVIND SCUFUNDARILE LA ADANCIME!  
Articol adaugat la 11.Decembrie.2023

Salutare,

In fiecare an organizam in luna decembrie, scufundarea simulata la Clinica de Medicina Hiperbara Constanta si pana acum s-a dovedit un succes. Pe langa investigatiile medicale, prin bunavointa domnului doctor Bogdan Cristian Ion avem acces in cadrul acestei activitati, la "adancimea" de 50 de m, ceva mai mult decat limita maxima de adancime pentru scufundarile recreationale. Desfasurandu-se in cadrul unui centru de medicina hiperbara si sub atenta supraveghere a personalului calificat in domeniu, aceasta simulare este 100% sigura. Nu pot spune acelasi lucru si despre incercarile unor scafandri recreationali de a ajunge in apa, la adancimi similare sau mai mari! Supraevaluarea personala alaturi de lipsa de cunostinte si abilitati putand genera foarte usor situatii periculoase!


Vreau sa amintesc tuturor scafandrilor recreationali care citesc acest text, ca limita de adancime pentru scufundarile recreationale este de 40 de m, indiferent daca avem brevet Advanced Open Water Diver si specializare Deep Diver sau brevet de rescue diver, divemaster sau instructor. Scufundarile recreationale se organizeaza tinand cont de standardele internationale in domeniu, incalcarea acestora conducand de multe ori la consecinte nedorite, dramatice uneori, atat din punct de vedere al sanatatii cat si financiar.


La scufundarea simulata de sambata, 9 decembrie 2023, am experimentat impreuna, asezati confortabil pe scaune, expunerea la o presiune echivalenta adancimii de 50 de m, fiecare dintre noi resimtind in mod diferit acumularea de azot. Daca la 50 de m presiunea partiala a oxigenului era de 1.26, azotul avea o presiune partiala de 6! Intr-o situatie similara in apa, unde cel mai probabil dam din labe si depunem un oarecare efort, efectul narcotic al azotului asimilat in corp va fi resimtit mai repede si mai intens. Sa nu uitam ca la o presiune de 6 bari, consumam gazul de respirat de 6 ori mai repede decat la suprafata. Astfel, rezerva de gaz se va consuma mult mai rapid, lasandu-ne poate sa alegem intre inec sau o urcare rapida catre suprafata, cu riscul major al instalarii bolii de decompresie.

Scriu toate acestea pentru ca stiu ca adancimea atrage si va sfatuiesc sa alegeti cu chibzuinta scufundarile la care participati. Daca adancurile sunt fascinante si va atrag, exista varianta scufundarilor tehnice pe care le puteti efectua alaturi de scafandri tehnici. Avem in Romania destui instructori de tech care va pot initia in tainele scufundarilor la adancimi mai mari de 40 de m, decompresie,advanced nitrox, trimix .. etc.

Nu uitati, scufundarile recreationale sunt scufundari fara decompresie, limita maxima de adancime fiind 40 de metri.

Be safe rather than dead!

Dragos Popescu, Instructor WeDive



Numar vizualizari:  414414


 
 
 







ABONARE NEWSLETTER

8 + 4 - 2=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2025 - wedive.ro. All rights reserved!