ARTICOLE SI POVESTIRI CU SI DESPRE SCUFUNDARI
  SCUFUNDARI  

Activitati conexe
  Arheologie subacvatica
Flora si fauna marina
  Rechinii din Marea Neagra
  Ce facem daca gasim un delfin esuat
Intrebari Frecvente
  Ce pot sa vad in Marea Neagra
Organizare scufundari
  Scufundari din barca sau de la mal
  Scufundari simulate in camera hiperbara
  Avertisment privind scufundarile la adancime!

  CE FACEM DACA GASIM UN DELFIN ESUAT  
Articol adaugat la 16.Noiembrie.2018

In cazul in care intâlnim un delfin esuat viu sau mort

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, in cazul in care gasiti un delfin esuat, este sa aflati daca animalul mai traieste sau a murit. Daca nu exista siguranta ca animalul a murit, se va astepta o perioada de timp, pentru a se constata daca delfinul mai respira. Delfinii isi pot tine repiratia, in timp ce se scufunda (intre 3 – 8 minute), astfel ca este recomandat sa asteptati un timp. Delfinii, din Marea Neagra, pot ramâne, in imersiune, timp de 3 - 4 minute. In perioada cât asteptati pastrati o anumita distanta, fata de delfin, intrucât, un animal aflat intr-o stare de stres, poate actiona imprevizibil si poate rani, astfel, persoanele prezente, in jurul sau.

Când delfinul este viu trebuie sa actionati, cu rapiditate, pentru a-l salva:

• Pentru a semnala prezenta delfinilor, puteti suna la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” Constanta (0241 540 870), ONG Mare Nostrum (0800 800 078; 0241 612 422; 0763255731 sau e-mail la office@marenostrum.ro), Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii – Delfinariu (0241 831 553) sau Directia Apelor – Dobrogea Litoral (0241 673 036).
• Pâna la sosirea personalului calificat, turnati apa de mare pe corpul delfinului, având grija sa evitati eventul (nara), mentinând, astfel, pielea umeda.
• Incercati sa mentineti umbra, asupra corpului delfinului, deoarece pielea acestuia e foarte sensibila la razele solare.
• Daca delfinul este esuat, in ape putin adânci, sapati in jurul lui un mic sant, pentru ca apa sa-l ajute sa-si suporte propria greutate.

In cazul in care delfinul gasit este mort, procedati conform urmatoarelor indicatii:

• Semnalati prezenta exemplarului esuat, in cel mai scurt timp posibil, sunând la Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” Constanta (0241 540 870), ONG Mare Nostrum (0800 800 078; 0241 612 422; 0763255731 sau e-mail la office@marenostrum.ro), Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii – Delfinariu (0241 831 553) sau Directia Apelor – Dobrogea Litoral (0241 673 036).
• Oferiti cât mai multe detalii despre coordonate spatiale
• Efectuati observatii biometrice (masuratori ale carcasei, conform fisei de observatie)
• Fotografiati exemplarul
• Notati stadiul de conservare a cadavrului
• Raportati, catre institutiile abilitate, cazul de esuare, oferind cât mai multe detalii
• Fiind vorba de un corp, in descompunere, respectati regulile de igiena
• Nu atingeti delfinul decât cu manusi! In cazul in care ati atins, in mod accidental, cadavrul, spalati-va mâinile, cât se poate de repede, pentru a preveni o posibila contaminare
• Carcasele delfinilor ofera informatii importante, referitoare nu numai la cauzele esuarii, sau eventuale boli, dar si referitoare la biologia lor, modul de hrana, stadiul de dezvoltare etc. Corpurile lor pot indica efectul interactiunii cu oamenii, esuarea unor delfini asfixiati, in plasele de pescuit, poate indica prezenta unor pescarii, in larg, iar prezenta poluantilor, in tesuturile lor adipoase, poate fi dovada unei legaturi, intre poluarea marina si afectiunile de care sufereau.



Numar vizualizari:  18321832


 
 
 







ABONARE NEWSLETTER

1 + 7 - 3=
WEDIVE S.R.L.
CUI: 49762654
Bucuresti, Romania

Cursuri scufundari pentru Copii
Cursuri scufundari pentru incepatori
Cursuri scufundari pentru avansati
Dive PRO
Scufundari la piscina
Scufundari de noapte
Scufundari de adancime
Scufundari la epave
Reparatii regulatoare SCUBA
Service BCD
Reparatii costum scafandru
Verificare butelie scuba
Excursii SCUBA
Sitemap
Copyright 2025 - wedive.ro. All rights reserved!